Dodijeljena Nagrada Dražen Petrović za 2015. godinu

10/09/2015

SPORT

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović, osmu godinu zaredom, darovitim mladim sportašima i ekipama uručena je Nagrada Dražen Petrović za 2015. godinu. Sponzor dodjele nagrada bio je McDonald’s, a direktor McDonald’s Hrvatska Pavel Pavliček uručio je i prigodni poklon dobitnicima nagrada.

Nagradu za najuspješniju sportašicu mlađih dobnih kategorija dobila je streljačica Valentina Gustin osvajačica srebrne medalje na Svjetskom kupu u Münchenu u zračnoj puški i brončane medalje na Europskom juniorskom prvenstvu Arnhemu. Valentina je ujedno ostvarila kvotu za OI Rio 2016. i time postala evidentna olimpijska kandidatkinja.

Za najuspješnijeg sportaša mlađih dobnih kategorija izabran je tenisač Borna Ćorić, polufinalist ATP turnira u Nici, Dubaiu i Baselu, a krajem 2014. imenovan je ‘ATP star of tomorrow’.

Hrvatska kadetska judo reprezentacija, u sastavu Karla Prodan, Tihea Topolovec, Lara Kliba, Dora Bortas, Matea Brletić, Lucija Babić, Iva Oberan, Lea Gobec, proglašena je najboljom ženskom ekipom u mlađim dobnim kategorijama. Judašice su ekipne osvajačice srebrnih medalja na Europskom kadetskom prvenstvu u Sofiji i Svjetskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu.

Najboljom muškom ekipom proglašena je Hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija u sastavu Ante Toni Žižić, Roko Badžim, Ivan Majcunić, Marko Arapović, Borna Kapusta, Nik Slavica, Ivica Zubac, Ivan Karačić, Goran Filipović, Luka Božić, Ivan Vraneš koji su osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu U19 u Grčkoj.

Skakači u vodu Hrvoje Brezovac i Juraj Melša dobitnici su nagrade u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada. Hrvoje i Juraj su osvajači 4. mjesta na Europskim igrama u Bakuu, što je ujedno bilo i Europsko juniorsko prvenstvo.

Skijašica Lana Zbašnik dobitnica je nagrade u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta. Lana je osvojila prvo mjesto u veleslalomu na Trofeju Topolino (što je neslužbeno SP za kadete), a trenutno se nalazi na pripremama na Zermattu.
„Jako sam sretna i laska mi što sam u konkurenciji najvećih nada hrvatskog sporta izabrana za najbolju. Prošle godine je istu nagradu dobila moja kolegica iz reprezentacije, Ida Štimac pa je time moje veselje još veće jer pokazuje da je skijanje i dalje u samom vrhu hrvatskog sporta“, izjavila je ponosna Lana te iskreno čestitala svim ostalim dobitnicima po kategorijama.

Najvećom nadom hrvatskog sporta proglašen je tenisač Duje Ajduković koji je na Europskom prvenstvu U14 osvojio prvo mjesto te je 3. na Rang listi Tenis Europa U14.

O kandidatima koje su predložili nacionalni sportski savezi odlučio je Odbor u sastavu Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Tamara Boroš (Hrvatski klub olimpijaca); Ana Marija Bujas Čelan Bujas, Natko Zrnčić-Dim i Ištvan Varga (Komisija sportaša HOO-a); Dea Redžić, Nikola Lipovac i Vinko Knežević (Hrvatski zbor sportskih novinara), Sanda Čorak, Branimir Bašić i Sandra Mandir (Vijeće HOO-a), te predsjednik Odbora, predstavnik Sportskih novosti Zvonimir Boban.

Na svečanosti je također uručena „Nagrada predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora – MOO mladima za fair play gestu“ za 2013. mladoj hrvatskoj jedriličarki Hani Dragojević, a nagradu joj je uručio predsjednik Svjetskog fair play odbora dr Jeno Kamuti.
Naime, na jedriličarskoj regati za mlađe kadete Hana Dragojević spasila je dječaka Marka Smolića čija se jedrilica prevrnula, a on ostao zarobljen u konopcima. Iako je bila u vodećoj poziciji, Hana je promijenila smjer, približila se Markovoj jedrilici, skočila u more, ispravila prevrnutu jedrilicu a Marka oslobodila konopaca. Za istu gestu Hanu je nagradio i Hrvatski olimpijski odbor u prosincu 2013. a na prijedlog Hrvatskog fair play odbora.

Nagrada se dodjeljuje darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate, a nosi ime legendarnog košarkaša Dražena Petrovića jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.). Nagrada je prvi je put dodijeljena 2007. godine. Nagrađeni dobivaju pisanu povelju sa stiliziranim likom Dražena Petrovića te novčani iznos (novčana nagrada za najuspješnijeg sportaša i sportašicu iznosi 20.000 kuna bruto, dok će svaki član ženske i muške ekipe dobiti po 2.000 kuna bruto, a svaki član para, posade ili štafete po 7.000 kuna; novčana nagrada za najveće nade hrvatskog sporta iznose 15.000 kuna bruto).

Pročitaj novosti

Pročitaj novosti
Saznaj o ponudama
Naruči, skupljaj, uživaj
Preuzmi kupone
Pogledaj lokacije
Zaigraj i zabavi se