McCAFÉ KAVA
Priča o kavi
Kava, taj čarobni napitak koji je u Hrvatskoj sinonim za užitak i dobru naviku, ujedno označava i cijeli jedan životni stil. Stoga smo u McDonald´su svjesni pa našu 100% svježu arabika kavu spravljamo s posebnom pažnjom.
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-1-center.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-1-left-back.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-1-right-back.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-2-center.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-2-left-back.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-2-right-back.png)
NAŠA ARABIKA
Od polja do šalice
Znaš li što znači natpis na pakiranju „100 % arabica“ i zašto je to tako važno? Odgovor je jednostavan. Natpis „100 % arabica” znači da naša McCafe kava sadrži pomno odabrana zrna jedne vrste kave, a arabica je najpopularnija i najbolja vrsta kave. Kod nas u McCaféu ona se uvijek svježe melje za svaku šalicu te nakon toga pretvara u tvoj omiljeni napitak.
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-2-production-chart.png)
70% PROIZVODNJE ZAUZIMA PROIZVODNJA ARABIKE U ODNOSU NA ROBUSTA SORTU
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-3-right-back.png)
![](/static/images/mccafe/nezrela-kava.png)
Nezreli plod
![](/static/images/mccafe/kava-zrela.png)
Zreli plod
![](/static/images/mccafe/kava-sirova.png)
Sirova kava
![](/static/images/mccafe/kava-zrno.png)
Pržena kava
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-3-left-back.png)
JESI LI ZNAO?
Biljka kave zapravo je voće!
Plod kave je obično nazvan "bobica" ili "višnja” jer se nekada radilo vino od njenih bobica i pulpe. Sama biljka može poživjeti više od 200 godina, a kad plod postaje crven, spreman je za žetvu. Izvorni naziv kave (qahwah) potječe iz Jemena i označavala je vino. U Turskoj se nazivala kahveh da bi je naposljetku u Nizozemskoj nazvali koffie što je dovelo do coffee.
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-4-center.png)
![](/static/images/mccafe/aroma_back_mob.png)
100% ARABIKA
Začinska aroma
Naša McCafé kava uzgaja se u Srednjoj Americi i Brazilu, u takozvanom „Pojasu zrna“, obično unutar 1600 kilometara od ekvatora. Biljka kave najbolji urod daje kad se sadi na nadmorskoj visini od otprilike 1000 do 1800 metara i ona zahtijeva ustaljenu klimu. Osjetljiva je na štetočine i njezin plod sazrijeva polako. Zrna su joj prilično tvrda i daju aromatičan napitak, a poznata je po začinskoj aromi i finim kiselinama.
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-4-right-back.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-4-altitude.png)
arabika sorta uzgaja se na visinskim plantažama
![](/static/images/racertified.png)
100% ODGOVORNO
Rainforest Alliance
McCafé kava koju poslužujemo ima poseban Rainforest Alliance certifikat. To znači da kava koju pripremamo za tebe dolazi isključivo sa certificiranih farmi koje ispunjavaju stroge standarde.
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-6-center-2.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-6-center-mob-2.png)
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-6-right-coffee-grinder.png)
Svježe mljevena za svaku šalicu!
![](/static/images/mccafe/mccafe-panel-6-coffee-machine.png)
ZANIMLJIVOSTI
Za svaki ukus!
Tijekom godine u Europi se konzumira do 160 litara kave po osobi, tj. 4 šalice dnevno, a prosjek potrošnje kave u Europskoj uniji iznosi 5,8 kg, dok je to u Hrvatskoj, prema procjenama, 5,1 kg kave po stanovniku, što znači da Hrvati godišnje “zakuhaju” 22.500 tona kave i prema nekim procjenama, na ispijanje kave troše 2,25 milijuna sati. U Hrvatskoj je kava sinonim za druženje i užitak, a ispijanje kave spada u ritual i doživljaj te označava i cijeli jedan životni stil.
NAŠI ZAPOSLENICI
McCafé Barista
Djelatnici koji te poslužuju u McCaféu nisu samo stručnjaci u pripremi kave, već i pravi poznavatelji raspoloženja, želja i očekivanja. Vjerujemo da kavu nije dovoljno samo znati pripremiti već je potrebno osluškivati goste kako bi razina usluge uvijek bila na onoj razinu koju od nas i očekuješ. Zato naši djelatnici, bariste McCaféu, prolaze niz internih, eksternih radionica, edukacija i seminara te uče o povijesti kave, umjetnosti kave „Latte Art“ i tehnologiji njezine pripreme.