Blic intervju sa Žarkom Orlićem Domanovcem, dobitnikom nagrade Ray Kroc 2022 i jednim od najboljih upravitelja McDonald's restorana na svijetu

25/11/2021

RESTORANI

Naš Žarko Orlić Domanovac, upravitelj McDonald'sa u osječkoj Drinskoj ulici, osvojio je globalnu nagradu Ray Kroc 2022 kojom je proglašen jednim od najboljih upravitelja na cijelom svijetu. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za samo 1 % najboljih upravitelja!

Mi već odavno znamo koliko truda, rada i motivacije stoji iza uspjeha koji Žarko postiže vodeći tim unutar McDonald's obitelji, a vjerujemo da to znaš i ti ako si ikada posjetio restoran u osječkoj Drinskoj ulici. Ako nisi, sada imaš priliku.

1. Žarko, kako je izgledao tvoj prvi dan u McDonald'su?

Davno je to bilo, u Jurišićevoj, 1996. godine, ali lijepe se uspomene nikad ne zaboravljaju. Prije 25 godina, kada sam prvi put dolazio na posao, bio sam uzbuđen, pun želje za radom i ponosan što sam kao student dobio priliku za rad u McDonald'su. Još se sjećam tog osjećaja pozitivne nervoze.

U McDonald's sam primljen srdačno, što je umanjilo osjećaj nervoze, a povećalo osjećaj uzbuđenja. Vještine koje sam naučio prvog dana koriste mi i danas na poziciji upravitelja, a posao kojem su me naučili ovdje svidio mi se na prvu. Mislim da zbog toga čak i danas, nakon toliko vremena, volim njegovu dinamiku, brzinu i izazovnost.

2. Možeš li izdvojiti tri ključne stvari kojima te je rad u McDonald'su naučio?

Naravno! Od 5. svibnja 1996., prije nego što su se mnogi od naših gostiju uopće rodili, pa sve do danas, rad u McDonald'su naučio me prvo timskom radu, zatim upornosti i, konačno, lojalnosti. Sve ovo vrijeme mi je dokazalo da rečenica „Uz McDonald's mogu“ nije samo slogan, već i obećanje koje McDonald's daje vjernim i vrijednom zaposlenicima.

3. Dugo si u McDonald's obitelji. Postoje li neke uspomene koje ti uvijek donesu osmijeh na lice, a povezuješ ih uz svoje radno mjesto?

Uz toliko lijepih trenutaka koji su me tijekom ovih 25 godina razveseljavali, teško je odlučiti se za jedan pa ću ih navesti nekoliko.

Nakon samo 45 dana rada, McDonald's je prepoznao moj trud i proglasio me djelatnikom mjeseca u kuhinji. Na taj mi je način moje radno mjesto dokazalo kako nije bitno kada si došao, već da je važno koliko sebe daješ u posao koji radiš.

Na prvom božićnom partyju, nedugo nakon prvog priznanja, proglašen sam djelatnikom godine po izboru menadžera, ali i djelatnika. Od menadžera sam tada dobio McDonald's sat koji nosim i danas, a od djelatnika značku s natpisom "Employee key". U Hrvatskoj smo u to vrijeme imali samo četiri restorana pa me uvijek razveseli i činjenica da sam tu od početka.

Kada smo otvarali novi restoran, u osječkoj Drinskoj 2000. godine, službeno sam postao upravitelj tog restorana. S odgovornošću koju ta pozicija nosi došla je i ljubav prema onome što radim, kao i misija da svakom gostu sa svojim kolegama donesem osmijeh na lice. Tako je svaki izazov postao zajednički projekt.

Na početku 2009. vratio sam se u restoran u kojem je započela moja priča – moj restoran u osječkoj Županijskoj ulici. Iako se od mojeg prvog dana do tada puno toga promijenilo, povratak mi je ukazao na to koliko sam uz McDonald's kroz godine napredovao.

Upravitelj godine postao sam 2018. godine, a ove, 2021. moj je trud nagradilo i globalno priznanje Ray Kroc 2022. O tome nisam ni mogao sanjati kad sam kao student došao u McDonald's.

4. Iskustvo sobom nosi i mudrost. Koja su tri savjeta koja bi dao svojim mlađim kolegicama i kolegama koji tek započinju svoj put u McDonald'su?

Želja za radom ono je bez čega niti jedan posao, a tako ni ovaj, nitko ne može započeti. U McDonald'su su ta želja,  ambicija i posvećenost poslu ono što posebno cijenimo i nagrađujemo.

Drugi savjet koji uvijek rado dajem mlađim kolegicama i kolegama je da u svemu što rade budu uporni. Na kraju se sve svede na rečenicu: „Budite uporni u misiji da svakom od naših gostiju svojom izvrsnošću donesete osmijeh na lice“. Mislim da se u tih par riječi nalazi tajna uspjeha u McDonald'su.

Posljednje, jako je važna prilagodljivost. Posao je izazovan i dinamičan, a koliko god se trudili, mlađe kolege ne možemo pripremiti baš za svaku situaciju. Zbog toga je baš prilagodljivost treća odlika koja garantira napredak u McDonald'su.

5. Globalna nagrada – zvuči kao velika stvar! Što ona znači za tebe?

Tijekom svih ovih godina rada u McDonald'su bilo je većih i manjih izazova. Ova nagrada priznanje je za svaki od njih i odlika za dugogodišnji rad, upornost i lojalnost.

Predanost i način na koji vodim tim prepoznati su i na globalnoj razini. Ove godine nagrada prvi put dolazi u Hrvatsku i izuzetno mi je drago jer smo ove godine prvi put i podnijeli prijavu. Posebno je to postignuće i zato što dolazi u godini pandemije koja je za sve nas bila puna nepredvidivih izazova.

Pročitaj novosti

Pročitaj novosti
Saznaj o ponudama
Naruči, skupljaj, uživaj
Preuzmi kupone
Pogledaj lokacije
Zaigraj i zabavi se