Big Mac slavi 50 godina, a McDonald’s predstavlja MacCoin

U više od 50 zemalja diljem svijeta bit će distribuirano više od 6,2 milijuna MacCoina. Dizajn novčića dolazi u pet  jedinstvenih oblika, predstavljajući po jedno desetljeće Big Maca. Svaki dizajn MacCoina povlači elemente iz određenog povijesnog razdoblja, referirajući se na umjetnost, glazbu i pop kulturu na jednoj strani, dok druga strana kovanice slavi 50. godišnjice Big Maca.

 

  • MacCoin za razdoblje od 1968. do 1978. inspiriran je “flower power” pokretom koji naglašava kako je Big Mac predstavljen tijekom ljeta ljubavi. Cvijeće i sunce, uobičajeni vizualni motivi pomogli su oblikovati Big Mac uz pozitivne vibracije. Saznaj više o ovoj dekadi!

 

  • Razdoblje od 1978. do 1988. MacCoin naglašava estetikom ranog doba razvoja kompjutera kad su se posvuda mogli vidjeti apstraktni, 3D pejzaži. Big Mac je smješten u futurizam osamdesetih uz dodatak zabavnih grafičkih elemenata tog razdoblja. Saznaj više o ovoj dekadi!

 

  • Rane devedesete popularizirale su retro, apstraktne forme čiji se motivi provlače i kroz modu i kroz dizajn. Bili su nam inspiracija za pozadinu u koju smo smjestili Big Mac na MacCoinu koji priziva sjećanje na razdoblje od 1988. do 1998. Saznaj više o ovoj dekadi!

 

  • Sredinom 2000-ih godina ručno rađene ilustracije probile su svoj put do glazbe i filma pa smo iskoristili taj stil kako bismo kreirali pozadinu MacCoina za razdoblje od 1998. do 2008. godine, referirajući se na rano doba interneta I tehnološki boom koji je uslijedio. Saznaj više o ovoj dekadi!

 

  • MacCoin koji obilježava današnjicu, razdoblje od 2008. do 2018. referira se na zaigrane apstraktne oblike karakteristične za društvene medije, emojije i kulturu interneta. Big Mac je postao viralan! Saznaj više o ovoj dekadi!

5 stvari koje niste znali o Big Macu

Njegov je okus prepoznatljiv bez obzira gdje se u svijetu nalazili, a nekoliko detalja iz povijesti Big Maca oduševit će vas gotovo jednako kao i uživanje u tom kultnom burgeru.

1. Prvi su ljubitelji sendviča u slasnom Big Macu počeli uživati davne 1968. godine. Ovaj planetarno poznati burger osmislio je Jim Delligatti u Pittsburghu, SAD. Jim se poigrao namirnicama i kreirao sočan sendvič koji uključuje 2 goveđa odreska u finom pecivu posutom sezamom, sirom, kiselim krastavcima, sitno sjeckanim lukom i jedinstvenim Big Mac umakom.

2. Vrlo brzo iz SAD-a je krenuo osvajati Kanadu, a 1971. stiže u Europu. U Hrvatskoj smo svoj prvi Big Mac mogli kušati u McDonald’su u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici od 1996. godine kada je McDonald’s stigao u Hrvatsku. Danas se prodaje u više od 100 zemalja diljem svijeta.

3. Svako pecivo Big Maca ima između 385 i 400 zrna sezama.

4. Kalifornijski grad Irwindale proglašen je 1998. godine “prijestolnicom Big Maca” nakon što je istraživanje otkrilo kako tamošnji stanovnici godišnje pojedu 337 Big Mac burgera po glavi stanovnika.

5. „The Economist“ je 1986. uveo jedinicu za mjerenje svjetskog gospodarstva – „Big Mac Index“ koji je postao novi način za praćenje vrijednosti međunarodnih valuta uspoređujući cijenu Big Maca u svakoj zemlji.

BIG MAC - Prodaje se u više od 100 zemalja, u Hrvatskoj ga najviše vole Varaždinci, a dosad smo ih „smazali“ više od 28 milijuna

Dva goveđa odreska, posebni umak, salata, sir, kiseli krastavci i luk u pecivu sa sjemenkama sezama obožavatelji diljem svijeta prepoznaju kao Big Mac, kultni burger čija je kombinacija okusa jednako slasna i ukusna danas kao i prvog dana kad je uveden – prije punih 50 godina.

Za sve je „kriv“ Jim Delligatti iz Pittsburgha koji se poigrao namirnicama stojeći za grilom u McDonald’s restoranu koji njegova obitelj vodi generacijama. Razmišljao je kako još malo bolje udovoljiti zahtjevima svojih odraslih gostiju i omogućiti im da uživaju u većem burgeru.  Stvorio je Big Mac koji je vrlo brzo prešao granice SAD-a i stekao kultni status.

Danas se Big Mac prodaje u više od 100 zemalja, prepoznatljivog je okusa koji neće razočarati u koji god  McDonald’s na svijetu navratite, ima svoj vlastiti muzej i prerastao je u takvu globalnu ikonu koja je inspirirala „The Economist“ da uvede Big Mac Index, ekonomski alat koji uspoređuje kupovnu moć međunarodnih valuta koristeći cijenu Big Maca zemalja u kojima se prodaje.

U Hrvatskoj u Big Macu uživamo od otvaranja prvog McDonald’sa 1996. godine u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici, a dosad smo isprobali nekoliko njegovih inačica, na primjer Grand Big Mac i Chicken Big Mac. Posljednji je obožavatelje iznenadio Big Mac Bacon, burger s dodatkom slanine, predstavljen povodom proslave 50 godina kultnog sendviča. Za vrijeme trajanja kampanje „nestalo“ je 180 tisuća komada sočne pečene slanine.

Big Mac je najprodavaniji McDonald’sov burger u Hrvatskoj, volimo ga u svako doba godine premda potražnja poraste u zimskim mjesecima odnosno u prosincu kad se njime najčešće volimo počastiti, a podaci kažu i kako smo u prve 22 godine koliko McDonald’s posluje u Hrvatskoj uživali u više od 28 milijuna Big Mac burgera.


Ova stranica zahtijeva noviji preglednik, molimo nadogradite svoj ili koristite jedan od sljedećih: